Fashion

7 redenen waarom investeren in duurzame kleding een goed idee is

In de wereld van vandaag is het niet langer een optie om de invloed van onze kleding op het milieu te negeren. “Fast fashion” – spotgoedkope, trendbewuste kleding van lage kwaliteit die gemaakt is om slechts kort te dragen en die binnen hele korte tijd geproduceerd wordt – is een vies woord geworden. Anno 2022 worden mensen zich steeds meer bewust van hoe hun winkelkeuzes de planeet beïnvloeden. Maar wat betekent dit voor mensen die nog steeds modieuze kleding willen dragen? Er is hoop! Hier zijn 7 redenen waarom investeren in duurzame kleding een goed idee is:

1) Het bespaart je geld

Duurzame kleding is vaak gemaakt van natuurlijke vezels die veel langer meegaan dan synthetische stoffen of goedkoop gemaakt katoen. Je hoeft niet zo veel nieuwe stukken te kopen omdat ze jaren in plaats van maanden in goede shape blijven. Bovendien betekent minder artikelen kopen dat je minder tijd in winkels hoeft door te brengen en op zoek hoeft te gaan naar nieuwe kleding.

2) Het spaart de planeet

Er zijn veel manieren waarop de textielindustrie natuurlijke hulpbronnen verbruikt, maar door te investeren in duurzame kleding kun je je voetafdruk in evenwicht brengen. Duurzame stoffen worden niet gemaakt van aardolieproducten of synthetische materialen, dus zijn ze in veel gevallen veel vriendelijker voor onze ecosystemen en onze planeet.

3) Het is gemakkelijk te vinden

Dankzij sociale media en online designer boetieks is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om duurzame kledingmerken te vinden. Je hoeft geen stijl op te offeren voor ethiek of uren te zoeken naar een stuk dat je mooi vindt, als er in een oogwenk honderden opties beschikbaar zijn. Een simpele zoekopdracht is vaak al voldoende!

4) Er zit vaak een verhaal achter

Veel duurzame bedrijven richten zich op het teruggeven aan hun gemeenschap of het steunen van belangrijke doelen die door hun oprichters worden geleid. Dit betekent dat ze vaak een reden hebben waarom ze de keuzes maken die ze maken. Je kunt meer te weten komen over hun waarden en vaak zelfs contact met ze opnemen, waardoor je er ook nog eens wat van kunt leren.

5) Het is niet saai

Duurzame kledingmerken gebruiken vaak gerecycleerde materialen op nieuwe manieren of voegen kleine details toe die oude voorwerpen nieuw leven inblazen. Handgemaakte kleding is wat ons betreft the way to go als je écht een fashion statement wilt maken! Dit maakt hun stukken uniek en interessant en spaart tegelijk de planeet. Win-win, toch?

6) Snelle mode is niet meer zo snel

Veel duurzame bedrijven gebruiken biologische stoffen van kleinere bedrijven in plaats van een enorme fabriek. Dit is heel anders dan “fast fashion” merken die alle mogelijke hoeken afsnijden om de vraag van de consument bij te benen. In plaats van opgescheept te zitten met goedkoop gemaakte kleding die uit elkaar valt na een paar wasbeurten, kun je kleding bezitten die met de jaren misschien zelfs beter wordt.

7) Het is modieus

De grenzen tussen duurzame en “fast fashion”-kleding zijn langzaam aan het verdwijnen. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg mogelijkheden om uit te kiezen als het gaat om duurzame kleding die nog steeds met de trends meegaat. Duurzame bedrijven maken prachtige stukken voor mannen en vrouwen en de keuze is reuze. Ben jij klaar voor écht modieuze kleding? Ga dan voor duurzaam en handgemaakt!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire posts