Interieur

Een traplift? Dat is toch niets voor jou?

Spreek je hardop uit dat het je best lekker lijkt om een traplift in je huis te laten plaatsen, dan is de kans best groot dat lang niet iedereen daar even enthousiast op zal reageren. Dat is toch helemaal niets voor jou? Je kan toch nog best lopen? Daar ben je toch nog helemaal niet oud genoeg voor? Daar heb je toch helemaal geen recht op? Jeetje, je bent toch nog niet bejaard of zo! Zomaar wat voorbeelden van reacties die je zou kunnen krijgen. Grote kans dat je hierdoor gaat twijfelen of de wens om een lift in huis te hebben inderdaad wel zo’n goed plan is als je vooraf dacht. Zonde! Want al die meningen, die zijn grotendeels gebaseerd op vooroordelen.

Iedereen mag er eentje laten plaatsen

Laten we eens beginnen met het uit de wereld helpen van het grootste vooroordeel; het feit dat je er alleen eentje mag laten plaatsen ‘als je er recht op hebt’. Veel mensen denken dat jij zelf niet degene bent die de beslissing kan nemen om een lift te laten plaatsen, maar dat het een instantie is die beslist of je er al dan niet recht op hebt.

Dat is alleen het geval als je de lift wilt aanschaffen via de WMO, de regeling waarbij de overheid (mee)betaalt aan aanpassingen aan je woning als je deze nodig hebt doordat je bijvoorbeeld minder goed ter been bent. Dan zal je inderdaad een aanvraag moeten doen, en af moeten wachten of deze wordt goedgekeurd. Je bent echter ook volledig vrij om zelf een lift op je trap te laten plaatsen, zonder ook maar ergens een aanvraag te doen of goedkeuring te krijgen. Ja, je draait dan zelf op voor de kosten, maar die zijn vaak lager dan je zou denken. Hier vind je meer informatie: https://handicare-trapliften.nl/.

Maar die heb jij toch nog niet nodig?

Nu dit vooroordeel de wereld uit is, komen we bij het volgende. Mensen die menen dat jij nog helemaal geen lift nodig hebt. Je kunt toch nog lopen? En ach, dat het wat lastiger gaat, die trap op, dat hoort bij de leeftijd, daar hebben we allemaal last van.

Laten we vooropstellen dat het ieders vrije keuze is, maar ‘er last van hebben’ is niet nodig als je dat niet wilt. Als je de trap vervelend begint te vinden, hij je meer energie kost dan je lief is, of als je hem gewoon steeds wat lastiger op komt, dan kun je er gewoon voor kiezen om een lift te laten plaatsen. Dan heb je voortaan altijd de keus, de trap nemen of niet, en dat is voor heel veel mensen een heerlijk idee. Heb je hem per se nodig? Misschien niet. Vind je het heerlijk comfortabel? Zeker!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire posts