Lifestyle

Laat de zomer op zich wachten? Niet in jouw glas!

De zomer, en de zomervakantie in het bijzonder, lijken altijd verder weg te zijn dan we zouden willen. Al zo’n beetje in januari, wanneer veel mensen hun plannen voor de zomer beginnen te maken, begint het bij vele van ons te kriebelen. Terwijl het in Nederland koud, kil, regenachtig en misschien zelfs wel echt winters is, verlangen we naar de zon. Naar het strand, naar zonnige kleuren en hogere temperaturen. Weg met die wolken, met de deur uitgaan in het donker na het werk weer thuiskomen in het donker. Kom maar op met die zomer! Kun jij ook niet meer wachten, maar geeft de kalender aan dat het toch echt nog een paar maanden duurt voor het feest begint? In jouw wijnglas kan het het hele jaar zomer zijn!

In de zomer houden we van zoet en fris

Misschien sta je er nooit echt bij stil, maar de kans is groot dat je smaak in de zomer net een beetje anders is dan in de winter. Dat zie je terug in de gerechten die je graag eet. In de winter hebben we veel behoefte aan warm, aan rijke gerechten, volle smaken. In de zomer kiezen we juist eerder voor lichter en frisser op ons bord, en hoeft het allemaal niet zo vol te zijn. Waarschijnlijk heeft dat veel te maken met de temperaturen en de hoeveelheid daglicht die we tot ons krijgen. Is het koud en donker, dan zoek je de warmte (en misschien ook wel troost) in warme gerechten, terwijl je op warme dagen juist eerder behoefte hebt aan wat frisheid.

Die parallel kun je doortrekken naar wat we drinken. In de winter drinken mensen veel warme dranken, denk maar aan warme chocomel, maar ook meer stevige, rijke dranken. In dit seizoen wordt er meer rode wijn gedronken, kiezen we vaker voor wijn met een volle smaak. In de zomer is dat een ander verhaal, en willen we ook als het om wijn gaat eerder iets lichters en frissers, vaak ook iets zoeters.

Welke wijnen passen bij de zomer?

Een lekkere zomerse wijn is dus vaak wat frisser, zoeter en lichter. Een Italiaanse witte wijn kan bijvoorbeeld perfect zijn voor de zomer, zeker als deze uit de zuidelijker gelegen gebieden komt. Hoe meer zon, hoe zoeter, en dat is waar veel mensen blij van worden in de zomer. Ook een Cote du Rhone wijn kan prima smaken in de zomer, en wordt natuurlijk nog lekkerder als je ook al eens op vakantie bent geweest in deze streek, en ter plekke van de wijn hebt kunnen genieten. 

Door al ruim voordat het zomer wordt zo nu en dan eens een zomers wijntje in te schenken, kom je zelfs als het buiten nog donker en kil is al een beetje in zomerse sferen. Die laatste lastige donkere maanden kom je op deze manier wel door, want in jouw glas is de zomer al begonnen!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire posts