Body, Health & Mind

7 gezondheidstips voor een sneller herstel van je lichaam

Iedereen weet dat het belangrijk is om tijdens de wintermaanden extra op zijn gezondheid te letten, maar eigenlijk is het belangrijk om elke dag, het hele jaar door goed met je lichaam om te gaan. Je hebt er immers maar één! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je lichaam alles te geven wat het nodig heeft, zowel voor een normale dag werken als voor het optimaal herstellen na bijvoorbeeld een operatie of verwonding, maar ook na een avondje uit. Wil jij ontdekken hoe? Lees dan snel verder!

1. Voorkomen is altijd beter dan genezen

Het eerste wat je in gedachten moet houden is ‘voorkomen is beter dan genezen’ Je wilt het liefst natuurlijk helemaal geen gezondheidsklachten oplopen of operaties als een heupoperatie voor de boeg hebben, dus is het belangrijk dat je het hele jaar door goed voor jezelf zorgt. Dit betekent jezelf voorzien van de juiste voedingsstoffen, maar óók van genoeg lichaamsbeweging. Een aantal van deze zaken komen verder in dit artikel terug, maar ze zijn stuk voor stuk van groot belang om je lichaam in tip-top conditie te houden.

2. Drink voldoende water

Overdag voldoende water drinken is erg belangrijk. Dit zorgt er niet alleen voor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft, maar ook dat je aan het eind van de dag minder moe bent. Want als je te weinig vocht binnenkrijgt, wordt je bloed dikker en daardoor moeilijker voor je hart om door je aderen te pompen. We raden aan minstens enkele liters water per dag te drinken.

3. Blijf actief tijdens je herstel

Na een operatie of verwonding zijn er vaak specifieke oefeningen die je kunt doen om je herstel te bevorderen. Maar zelfs als je een pauze moet nemen, is het belangrijk dat je probeert in deze tijd zo actief mogelijk te blijven om geen spierkracht of conditie te verliezen, uiteraard alleen als je arts dit voorschrijft. Ga bijvoorbeeld na de operatie niet alleen maar op de bank zitten, tenzij je écht rust moet houden. Na een knieoperatie moeten mensen vaak snel weer beginnen met bewegen, juist om het gewricht soepel te houden.

4. Eet gezond

Je hebt dit waarschijnlijk al verschillende keren gehoord, maar wat betekent “gezond eten” eigenlijk? In de eerste plaats betekent het: eet écht voedsel! Echt voedsel is voedsel in zijn meest natuurlijke staat: fruit (geen sap), groenten (niet gefrituurd en met saus) en vlees (niet bewerkt). Ten tweede betekent het ook dat je niet te veel eet. Het voedsel dat je eet moet allemaal gezond zijn, maar dat betekent niet dat het dikmakend hoeft te zijn. Houd dus je porties in toom om niet te veel aan te komen.

5. Beweeg dagelijks

Veel mensen denken dat ze door de week extreme trainingen moeten doen als ze fit en gezond willen zijn. Maar eigenlijk heb je maar ongeveer een half uur beweging per dag nodig! Het belangrijkste is dat dit half uur intens genoeg is om je hartslag te laten stijgen en daardoor je bloed beter door je aderen te laten circuleren. Zo zul je je de hele dag energiek voelen!

6. Ga op zoek naar zonlicht!

Het klinkt misschien vreemd, maar ons lichaam heeft eigenlijk zonlicht nodig zodat het vitamine D3 kan aanmaken, dat vervolgens op zijn beurt je botten sterker maakt en je immuunsysteem versterkt. Dus als de zon schijnt, laat er dan wat van binnen! Zonlicht is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid, maar wat nog verrassender is, is dat je maar ongeveer 10 minuten blootstelling aan de zon nodig hebt om voldoende vitamines aan te maken. Nou moet hij alleen nog wel gaan schijnen…

7. Zorg voor voldoende slaap

Tenslotte is elke nacht goed slapen ook essentieel voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid, en tevens extreem belangrijk wanneer je herstelt van een operatie of blessure. Met welk gezondheidsprobleem je ook te maken hebt, rust speelt een uiterst belangrijke rol bij je herstel. Het is daarom heel raadzaam om in deze perioden niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk je tempo wat terug te voeren – laat dingen die er niet al te veel toe doen los en concentreer je in plaats daarvan op ontspanning, rust en slaap.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire posts