Entertainment

Wat je moet weten over Cortisol, het stresshormoon

We hebben allemaal wel eens gehoord van cortisol – het hormoon dat geassocieerd wordt met stress. Maar wist je dat cortisol ook nuttig kan zijn als we een extra oppepper nodig hebben? Het blijkt dat het begrijpen van cortisol en hoe het werkt meer is dan alleen weten dat het met stress te maken heeft. Lees verder om erachter te komen wat cortisol is en hoe je kunt weten of je niveaus te hoog zijn, evenals enkele tips om je niveaus van dit krachtige hormoon te verlagen.

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon dat geproduceerd wordt in de bijnieren, die bovenop onze nieren zitten. Het helpt de stofwisseling, de immuunrespons, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel te regelen. Bovendien speelt cortisol een belangrijke rol bij het omgaan met stress. Als we een stressvolle situatie tegenkomen, produceert ons lichaam meer cortisol om ons te helpen met de situatie om te gaan of ons voor te bereiden op verdere uitdagingen. Hoewel het in kleine doses gunstig kan zijn door extra energie of focus te leveren wanneer dat nodig is, kan te veel cortisol negatieve gevolgen hebben voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Hoge niveaus van cortisol

Als je een van deze symptomen ervaart – vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn of migraine, maagpijn of indigestie – dan staat je lichaam misschien onder te veel stress en kan het baat hebben bij een verlaging van je cortisolspiegel. Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook kunnen optreden als gevolg van andere medische problemen; als je er regelmatig last van hebt, overleg dan eerst met je arts voordat je probeert je eigen cortisolniveaus te verlagen.

Manieren om je cortisolspiegel te verlagen

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om je lichaamsproductie van cortisol te verminderen en bestaande niveaus van het hormoon in je systeem te helpen verlagen: lichaamsbeweging (vooral krachttraining), yoga of meditatiepraktijken zoals mindfulness-based stress reduction (MBSR), voldoende slapen (ongeveer 8 uur per nacht) en gezond voedsel eten zoals fruit en groenten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Bovendien is gebleken dat regelmatige seks het stressniveau vermindert, dus vergeet ook dat niet!

Hoe seks cortisol verlaagt

Van seks is aangetoond dat het de cortisolspiegel bij zowel mannen als vrouwen aanzienlijk verlaagt voor, tijdens en na de geslachtsgemeenschap. Kortom: knal die Durex XL condoom aan en gaan met die banaan! Uit studies is gebleken dat mensen die aan seksuele activiteit doen lagere niveaus van stresshormonen zoals cortisol hebben dan mensen die niet aan seksuele activiteiten deelnemen. Eén studie concludeerde zelfs dat seksuele activiteit effectiever was om stress te verminderen dan andere vormen van ontspanning! Hoe gebeurt dit? Tijdens het orgasme komt endorfine vrij, wat natuurlijke pijnstillers zijn die kunnen helpen het stressniveau te verlagen en gevoelens van geluk en ontspanning te bevorderen. Bovendien komt tijdens de geslachtsgemeenschap oxytocine (ook bekend als het “knuffelhormoon”) vrij, dat helpt het angstniveau te verlagen en tegelijkertijd het vertrouwen tussen de partners te vergroten, wat leidt tot betere onderlinge communicatie!

Conclusie

Concluderend, begrijpen wat cortisol is en hoe het werkt is essentieel om onszelf geestelijk en lichamelijk gezond te houden. Hoge niveaus van dit hormoon kunnen belangrijke neveneffecten hebben op ons lichaam, maar er zijn eenvoudige veranderingen in levensstijl die we kunnen maken, zoals regelmatig sporten of voldoende slapen, maar ook het toevoegen van leuke items tijdens de seks zoals glijmiddel met smaakje, die deze niveaus op natuurlijke wijze zullen verlagen. Verder is bewezen dat regelmatige seks een geweldige manier is om stress te verminderen, dus vergeet dat ook niet! Dus ga je gang – ga naar buiten en begin vandaag nog met het verminderen van die stresshormonen!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire posts